Familieportret - The Pang Family
15 februari 2017 
3 min. leestijd

Familieportret - The Pang Family

Onlangs mocht ik een familieportret maken van de familie Pang: meneer en mevrouw Pang, hun twee zoons en twee dochters, met aanhang en twee kleinkinderen 😉 Ming Kei – een van de twee zoons, die ik ken van kickboksen van heeeeel lang geleden, had mij gevraagd voor het maken van deze foto. Een hele eer! Het zou gaan om 10 personen: 8 volwassenen en 2 kinderen. Ik moest dus in een studio fotograferen, want bij een van hen thuis of bij mij zou te klein zijn. Daarnaast wilde ik een mooie, rustige en egale achtergrond gebruiken – waarvoor ik een achtergrondrol heb gebruikt. Deze rollen zijn er in verschillende maten, maar de meest voorkomende zijn 2,75 x 11 m, of 1,35 x 11 m. Zoals je hieronder ziet was de papierrol eigenlijk niet breed genoeg voor 10 personen, dus heb in Photoshop de papierrol breder gemaakt 😉

FamiliePortret

De studio kon ik – heel fijn – van een bevriende fotograaf gebruiken, met achtergrondrol en een huge ass paraplu. Kijk maar op de foto van de studio! We waren er een uurtje eerder om alvast op te bouwen en voor te bereiden. Vlak voor aanvang druppelden de familieleden een voor een binnen. Het was voor mij de eerste keer om zoveel personen in een studiosetting te fotograferen, wat ik dan ook best wel spannend vond – vooral omdat ik het grootste deel van de familie nog nooit had ontmoet.

FamiliePortret

Ik vond het belangrijk – voor de familie en voor mezelf – om het ijs eerst te breken. Door even rustig te gaan zitten, elkaar de hand schudden, een drankje drinken met een koekje erbij (ja echt ;)). Het zijn misschien kleine dingetjes, maar deze details spelen zo’n belangrijke rol voor het latere fotograferen. Sterker nog, ik zie het niet eens als ‘details’, maar als een vereiste om een geslaagde foto te maken. Voor een goede portretfoto is onderling vertrouwen nodig, en dat ontstaat door kennis te maken met elkaar, ook al is dat maar heel kort.

FamiliePortretAf en toe een heel flauw grapje maken zorgt ook voor ontspanning, en juist een leuk moment om even een spontane foto te schieten naast alle geposeerde varianten. De foto hieronder vind ik zelf het best gelukt, meneer en mevrouw Pang met hun kinderen, en omdat hier iedereen voor de papierrol past 😀

FamiliePortretSamenvattende tips voor het maken van een familieportret:
– Bereid je voor!
– Biedt een drankje en wat eten aan, zoals fruit of een koekje.
– Leg tijdens het fotograferen uit wat je aan het doen bent
– Neem korte pauzes tussen het fotograferen door
– Betrek je ‘modellen’ bij de shoot, en laat de foto’s op je cameraschermpje zien
– Have fun!
– Lees het boek Family Photograph Now, van Sophie Howarth

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen