Een Portret Zonder Gezicht
11 januari 2017 
3 min. leestijd

Een Portret Zonder Gezicht

De titel Een Portret zonder Gezicht klinkt mysterieuzer dan het is. Een portret hoeft niet altijd iemands gezicht te laten zien namelijk. Dat is de klassieke benadering, maar het kan soms veel interessanter zijn als je dat juist kan loslaten. Voor mijn eindexamenproject van de Fotoacademie heb ik zo’n 50 mensen gefotografeerd, waar na een uitdagende selectie, er ongeveer 30 portretten overbleven.

Portret Zonder Gezicht - Sylwunia 1355

Tijdens de shoot met Sylwunia had ik al verschillende foto’s gemaakt, zoals een close up van haar gezicht, een halftotaal beeld en een beeldvullende foto van haar witte pak met witte band.

Portret Zonder Gezicht - Sylwunia 1351

Portret zonder gezicht - Sylwunia 1393
Pas op het eind kreeg ik opeens de ingeving om haar haar van achteren te fotograferen, vanwege haar mooie lange gevlochten staart. Dit heeft uiteindelijk nog enkele pogingen gekost. Sterker nog, we waren eigenlijk al klaar, totdat ik op het computerscherm zag dat haar staart in alle foto’s een tikkeltje scheef hing. Pietje Precies die ik ben, hebben we nog een paar laatste shots gemaakt waarbij haar vlecht wél recht hing – waarbij deze foto de uiteindelijke winnaar is geworden.

Portret zonder gezicht - Sylwunia 1410En zie hier ook de bijbehorende korte video (06:33 min):

Zie ook: Zelfportret zonder fotograaf

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen