Driepuntsbelichting voor Portretfotografie
03 augustus 2021 
6 min. leestijd

Driepuntsbelichting voor Portretfotografie

Misschien heb je er weleens van gehoord: Driepuntsbelichting. Deze vorm van belichten bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit drie lichtbronnen. Volgens mij is het woord ‘ belichting’ van oorsprong bedoeld en gebruikt voor het belichten van je (analoge) film. Als je het namelijk hebt over de zogenaamde belichtingsdriehoek, dan gaat het over diafragma, sluitertijd en ISO.

Een betere passende – en dus nettere – naam zou dus zijn: Driepuntsverlichting. Maar als het gaat over hoe je bijvoorbeeld studiolampen neerzet, wordt in de volksmond toch heel vaak ‘belichting’ gebruikt. Dus laten we dat maar doen! 😉

Bij dit portret van Damian, ontstond deze driepuntsbelichting eigenlijk als vanzelf, puur uit noodzaak. In de drie punten (ja, die is grappig bedoeld :P) hieronder leg ik uit wat de drie lichtbronnen doen en waarom.

Tijdens deze shoot met Damian probeerden we verschillende light setups uit, met verschillende kleding en verschillende achtergronden. Uiteindelijk kwamen we uit op deze combinatie: Een bordeauxrode longsleeve en een donkere achtergrond.

driepuntsbelichting voor portretfotografie 1 lichtbron

1 lichtbron

Het licht wilde ik op de korte kant van zijn gezicht (Rembrandtlicht) maar daardoor ontstond een vrij donkere schaduw aan de andere kant van zijn gezicht. Bovendien valt zijn haar zo goed als weg tegen de donkere achtergrond.

Om de schaduw op zijn wang ‘in te vullen’ met licht plaatste ik een grote zilveren reflectiescherm naast zijn gezicht. Dit zou het licht van de hoofdlamp reflecteren, waardoor de schaduw minder donker, oftewel lichter zou worden.

driepuntsbelichting voor portretfotografie 2 lichtbronnen

2 lichtbronnen

Het contrast tussen licht en schaduw is nu een stuk minder, en daardoor rustiger en prettiger voor het oog. Maar nog steeds zie je dat zijn donkere haar niet goed naar voren komt door de donkere achtergrondrol.

Door een derde lichtbron – in dit geval een tweede flitser – met een kleine reflector als lightshaper neer te zetten, wordt zijn haar direct verlicht. In dit geval zou je dit type effectlicht ook wel ‘haarlichtje’ kunnen noemen. En dat ziet er dan als volgt uit:

driepuntsbelichting voor portretfotografie 3 lichtbronnen

3 lichtbronnen

Zoals je ziet, ziet dit er al veel en veel beter uit! Het portret krijgt daardoor meer diepte, en gaat daardoor ook meer ‘leven’. Damian was overigens erg tevreden over deze foto. Merk ook op dat de plaatsing van de ‘backlight’ achter het model is, je wil namelijk niet dat er licht van die lichtbron op de voorkant van het gezicht valt.

Tot slot hier nog een overzichtsfoto van de gebruikte licht setup voor deze driepuntsbelichting:
1. Het hoofdlicht met een octabox met grid
2. Een zilveren reflectiescherm, om het licht van bron 1 te weerkaastsen
3. Een haarlichtje, geplaatst van achteren en van een relatief grote hoogte

Driepuntsbelichting voor portretfotografie setup


Bestel dan het speciale e-book Studioverlichting van Snapshot Dojo!Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;)---"To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen