Mijn Top 5 Dansfotografie Tips - Flexx_n Dance 2018
16 juli 2018 
6 min. leestijd

Mijn Top 5 Dansfotografie Tips - Flexx_n Dance 2018

Dansfotografie Tips, een top 5!
BLOG #200!!!
Deze zomer mocht ik weer fotograferen voor het Flexx_n Dance Team uit Eindhoven – onder leiding van Sandy Provacia. Het was weer tijd voor hun jaarlijkse eindshow, in het Parktheater in Eindhoven. Vorig jaar had ik deze show ook gefotografeerd, en voelde me vereerd dat Sandy mij weer vroeg. Hij had wel enkele wensen ten opzichte van vorig jaar: (1). Een kleinere selectie, met de focus op emotie, en (2). Minder ruis in de foto, waardoor hij ze ook voor bijvoorbeeld print kan gebruiken. Dit kwam goed uit, want toen ik zijn aanvraag via de mail binnenkreeg, bedacht ik me al dat ik de show heel graag met de Sony A7 III wilde fotograferen. Deze spiksplinternieuwe camera heeft een razendsnelle en nauwkeurige autofocus, een fenomenale burstrate en een full-frame beeldsensor. Zie mijn review over deze camera helemaal onderaan deze pagina.

Dansfotografie Tips

Eigenlijk is dansfotografie – in ieder geval bij een optreden in een theaterzaal – een combinatie van twee andere vormen van fotografie: sport -en theaterfotografie. Je raadt het al, een combinatie van snelle bewegingen en ‘lastig’ licht. Daarbij is de ene dansstijl sneller dan de andere. En het licht is vaak hard door het gebruik van spotlights, met sterke contrasten. Een uitdagende combinatie dus! Ik heb inmiddels enkele dansshows gefotografeerd, en op basis van die ervaringen vertel ik je graag mijn Top 5 Dansfotografie Tips!

Dansfotografie Tips

Dansfotografie Tip 1: Gebruik de juiste apparatuur
Vanwege de technisch moeilijke omstandigheden heb je een (semi) professionele camera nodig met specifieke eigenschappen. Vorig jaar had ik een Nikon D7000 en een nog oudere Nikon D300s gebruikt. Zeker geen slechte camera’s, maar de nieuwste camera’s hebben een veel betere autofocus, ruis(reductie) en hoger aantal fps (foto’s per seconde). Eigenschappen die ideaal zijn voor dansfotografie. Maar je lenskeuze is ook heel belangrijk, want hoe groter het mogelijke diafragma, hoe meer licht er naar binnen kan vallen. Vandaar ook dat ik twee stuks van de Sony A7 III heb gehuurd. En ook nog twee lichtsterke lenzen: de Sony 24-70 mm F2.8, en de Sony 70-200 mm F2.8. Dit allemaal bij Budgetcam in Utrecht.

Dansfotografie Tips
Dansfotografie Tip 2: Bereid je voor
Dit is eigenlijk heel vanzelfsprekend, maar bij een dansshow van 1,5 uur heb je geen tijd om een beetje aan te klooien. Met voorbereiding bedoel ik echt het hele ‘traject’. Ik had een camera gehuurd die ik niet kende, dus de avond van te voren en op de dag zelf heb ik flink zitten oefenen met de instellingen. Ik bedacht me van te voren welke knoppen ik nodig zou hebben, en die heb ik uit m’n hoofd geleerd – zodat ik ze blindelings kon vinden. Is ook nodig, in een donkere theaterzaal 😉 Maar denk ook aan het opladen van je batterijen, het instellen van de twee verschillende geheugenkaartslots. En wat dacht je van het synchroniseren van de tijd op de twee camera’s? Tot slot zorg ik ervoor dat ik altijd ruim van te voren aanwezig ben, om te wennen aan mijn ‘werkplek’. Ik had een plek naast de techniek, en zette de puntjes op de i.

Dansfotografie Tips

Dansfotografie Tip 3: Test je belichtingsinstellingen
Dit heeft eigenlijk ook met de voorbereiding te maken, maar vaak zijn er nog repetities voordat de echte show begint. Als je dus lekker vroeg aanwezig bent, kun je alvast wat testfoto’s maken en je instellingen ‘kiezen’. Ik wilde minstens op 1/200 seconden zitten (soms sneller) en mijn diafragma was altijd F2.8 – vanwege de lichtsterke lenzen die ik had gehuurd. Probeer deze zo constant mogelijk te houden, zodat je daar geen omkijken naar hebt. Maar dan nog, zul je tijdens de show hier en daar wel wat aanpassingen moeten doen, afhankelijk van de verlichting op het podium. Want die verandert natuurlijk ook continu. Verder had ik de cameras op de AF-C stand gezet: Autofocus Continuous. De camera blijft dan je onderwerp volgen met de groene autofocuspunten.

Dansfotografie Tips

Dansfotografie Tip 4: Schiet gericht
In het ideale geval zou je (ongeveer) weten hoe de choreografiëen van de dansshow eruit zien. Op die manier kun je anticiperen op speciale moves, poses et cetera. Dit zou je uit je hoofd kunnen leren door bij heel veel repetities aanwezig te zijn, maar zoals je al begrijpt is dat niet echt praktisch. Ik heb nu vooral veel gebruik gemaakt van de burstmogelijkheden van de Sony A7 III. Ik heb m’n focus bepaald – voor zover dat kan met zoveel snel bewegende mensen op het podium – en dan in korte bursts van 5-6 foto’s geschoten. Dit levert uiteraard een combinatie van hits & misses op. Maar dat is onvermijdelijk bij dit soort fotografie. Een tip om ‘goed raak te schieten’ is wanneer de dansers een soort pose aannemen, wat vaak bij het einde van het nummer is. Omdat ze dan relatief stilstaan, is het ook makkelijker voor de camera om focus te locken, en dus een goede scherpe foto te maken.

Dansfotografie Tips

Dansfotografie Tip 5: ‘Kill your darlings’
In 1,5 uur tijd heb ik meer dan 2.500 foto’s geschoten. Ja, dat lees je goed. Sterker nog, er was ook nog een pauze waarin ik niet heb gefotografeerd, dus eigenlijk was de ‘schiettijd’ nog korter. Een heel karwei dus ook, om de foto’s te selecteren en na te bewerken in Lightroom. Gelukkig was de opdracht van Sandy om een kleine selectie te maken, met de focus op emotie. Less is more! Het was dus ook belangrijk om efficient en meedogenloos te werk te gaan, haha! Als ik twijfelde, dan selecteerde ik een foto NIET. Eigenlijk selecteerde ik alleen als het beeld mij meteen een gevoel gaf van “ja, deze is cool”. De bovenste foto, van Damien, is een van m’n favorieten. Maar die zijn dan ook op een hand te tellen. Eigenlijk is dit niet echt een typische dansfoto, meer een portretfoto – wat mijn specialiteit is 😉 Maar dit was een toevalstreffer: wat deze zo voor mij zo bijzonder maakt is dat hij alleen op het podium stond, waardoor het een hele fijne minimalistische look heeft.

Dansfotografie Tips

Conclusie
Dansfotografie is technisch behoorlijk uitdagend. Aan de andere kant ook vrij simpel, als je heel veel foto’s schiet, zit er altijd wel wat tussen 😉 De kunst is dan wel, om van die grote hoeveelheid foto’s de juiste eruit te kiezen. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daar word je opdrachtgever blij van, en jijzelf ook. Mocht je vragen hebben hierover, let me know in een comment hieronder, of stuur een e-mail naar kevin@snapshotdojo.nl.

Zie ook:
Eindshow Dansstudio Maaike 2016
Sony A7 III Review

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen