Aanwijzingen geven bij Portretfotografie - 4 Praktische Tips!
26 april 2021 
4 min. leestijd

Aanwijzingen geven bij Portretfotografie - 4 Praktische Tips!

Een van de meest voorkomende vragen die ik krijg, is “hoe moet ik aanwijzingen geven bij portretfotografie?”. In dit artikel geef ik je vier tips die je kunnen helpen! Uiteindelijk draait alles om communicatie. Maar het is ook een kwestie van heel veel oefenen, en gewoon doen. Op een gegeven moment leer je door ervaring wat voor jou goed werkt. Maar hieronder geef ik je graag vier tips voor het geven van aanwijzingen tijdens een portretshoot:

1. Vertel je model hoe hij of zij moet poseren

Dit klinkt een beetje als een open deur natuurlijk, haha! Maar ik bedoel dat je bijvoorbeeld letterlijk tegen je model zegt: “Kun jij je gezicht naar rechts draaien tot ik stop zeg?”.

aanwijzingen geven bij portretfotografie

Kort en krachtig! Probeer zoveel mogelijk in Jip en Janneke taal te praten. Je model kan namelijk best zenuwachtig zijn, en als jij dan met moeilijke woorden aan komt zetten….;) Wees dus concreet en duidelijk.

2. Laat zien wat je bedoelt

Gebruik je wijsvinger alsof het een aanwijsstok is, bijna als een dirigent of een verkeersregelaar. Wijs met vinger bijvoorbeeld naar een schouder van je model en zeg: “Draai met die schouder naar mij toe tot ik zeg stop”. En als je dat zegt kun je nu je hand gebruiken, terwijl je een ‘kom-hier-gaande-beweging’ maakt.

aanwijzingen geven bij portretfotografie

3. Combineer tip 1 en tip 2

Nog beter zelfs is, als je een combinatie van tip 1 en 2 gebruikt. Je combineert dan jouw verbale aanwijzingen met fysieke aanwijzingen voor je model. Als het goed is, is dit dubbel zo duidelijk haha!

4. Breng je model in positie

Alleen als de bovenste drie tips voor onduidelijkheid zorgen, kun je je model als een soort action figure positioneren. Het is wel netjes om even te vragen of je dat mag doen. Nu met corona probeer ik dat zoveel mogelijk te vermijden, omdat je dan binnen 1,5 meter komt natuurlijk. Daarnaast vind ik het zelf ook wel gepast om als fotograaf een mondkapje te dragen – op die manier verklein je het risico voor jou én je model!

Kijk ook deze Youtube video die ik erover maakte, waarbij ik Liza in m’n studio portretteerde:

Wil je meer weten over de principes van portretfotografie?

Check dan de Online Cursus Portretfotografie, hier op Snapshot Dojo!

online cursus portretfotografie

Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen