4 Tips Voor Buiten Fotograferen Met Wisselend Licht
07 mei 2018 
3 min. leestijd

4 Tips Voor Buiten Fotograferen Met Wisselend Licht

Sinds 2016 fotografeer ik voor het Amsterdams 4 en 5 mei comité, tijdens verschillende evenementen op 4 en 5 mei. Onder andere Herdenkingen, de Stille Tocht en Vrijheidsmaaltijden. Afgelopen 4 mei 2018 was de Stille Tocht erg moeilijk, want het was buiten fotograferen met wisselend licht. Hard licht, maar ook zacht licht als we tussen gebouwen in de schaduw liepen. Dit, gecombineerd met bewegende mensen, die net met hun gezicht wel / niet in een zonnestraal vallen.

Ik ben een control freak, dus ik heb al stel al jaren mijn belichting handmatig in (op de M stand). Ik heb namelijk gemerkt dat in de A of S stand, de belichting niet helemaal klopt. Dit zijn halfautomatische standen, waarbij de camera een deel van de belichting instelt, afhankelijk van jouw instelling voor respectievelijk het diafragma en sluitertijd.

1. Gebruik spotmeting in hard licht In hard licht, in de zon, met veel contrast gebruik dan de spotmeting stand van je camera. Dat geeft een veel nauwkeuriger meting, dan wanneer je matrixmeting of centrumgericht gebruikt.

Buiten fotograferen met wisselend licht

2. Gebruik matrixmeting / centrumgerichte meting in zacht licht In de schaduw of als het bewolkt is, is het licht veel gelijkmatiger verdeeld, als je dat kan zo kan noemen. Dan kun je beter de hele scene meenemen in de lichtmeting, in plaats van alleen een klein deel zoals bij spotmeting. Overigens was er nergens volledige schaduw tijdens de Stille Tocht. De zon die straaltjes licht door de straten liet vallen, maar ook ramen die de zon reflecteerden.

Buiten fotograferen met wisselend licht 3. Schiet veel. Maar niet teveel. De kunst blijft nog steeds om zo min mogelijk foto's te maken. Maar dat is moeilijk, helemaal met digitale fotografie. Je hebt immers een 'oneindig' aantal foto's die je kunt maken. Maak ook testfoto's, en bekijk deze beelden om te beoordelen of je goede shots maakt. Zo niet, pas je belichting aan. En hier mijn favoriete shot van de Stille Tocht :D Buiten fotograferen met wisselend licht

4. Experimenteer met een andere belichtingsstand  Ik besef nu dat ik eigenlijk de hele tijd handmatig aan het fotograferen was. Ja, dan ben je natuurlijk te laat als je in een fractie van een seconde je belichting moet instellen. Beter had ik m'n ISO op automaat gezet, waardoor de belichting alsnog goed is. Je kunt je ISO auto begrenzen op bijvoorbeeld een waarde van 400. Dan kan de camera de ISO aanpassen, met een maximum van ISO 400. En dan met spotmeting. Hier zie je een voorbeeld van voorzitter Job Cohen waarbij het licht op zijn gezicht verandert in een fractie van een seconde. Als je dat handmatig moet instellen en aanpassen ben je natuurlijk te laat. Gelukkig kun je in RAW formaat nog heel veel achteraf aanpassen en corrigeren.

Buiten fotograferen met wisselend licht
Over de schrijver
Met Portret Dojo wil ik jou graag helpen met het 'naar the next level tillen van jouw portretfotografie. Denk aan licht, instellingen, compositie en bijvoorbeeld ook het geven van aanwijzingen aan je model. Maar ook voor advies over camera's of lenzen kun je bij me terecht. Heb je een vraag, opmerking of wil je gewoon wat kwijt? Mail me dan op kevin@snapshotdojo.nl ;) --- "To become a master, you should always be a student" - Ken Shamrock
Reactie plaatsen